Je voeding bijhouden in een app is niet iets wat vreemd is voor de meesten. Vooral in de fitnesswereld komt het veel voor. Alle producten worden gescand, gewogen en ingevoerd.

Wat is het precies

Het bijhouden van je voeding gaat verder dan kilocalorieën tellen. Je geeft in de app een aantal gegevens op zoals je leeftijd, geslacht, lengte en uiteraard je gewicht. Vervolgens of je wilt afvallen of juist aankomen. Gebaseerd op deze gegevens krijg je een dagdoel berekend; het aantal kilocalorieën die je per dag mag eten om jouw gewichtsdoel te behalen. Naast het aantal kilocalorieën berekend de app ook uit hoeveel koolhydraten, vetten of eiwitten (macronutriënten) je die kilocalorieën mag halen. Vrees niet: meestal kun je dit handmatig nog aanpassen. 

Vervolgens ga je dus je voeding daadwerkelijk bijhouden. Dat houdt in dat je in het begin veel langer bezig zult zijn met je maaltijd bereiden. Je zal elk ingrediënt namelijk moeten gaan wegen of inschatten. Alhoewel ik inschatten niet aanraad; dit is erg foutgevoelig. Na een tijdje weet je ongeveer wat de porties zijn die je gebruikt en staan je meest gebruikte producten in de app en gaat het invullen een stuk sneller. 

Maar wat heb ik er nou aan?

Je leert hoe bepaalde voedingsmiddelen in elkaar zitten. Macronutriënten heb je nou eenmaal nodig; de een is niet beter of dikmakender dan de ander. Je zal bijvoorbeeld wel merken dat producten waar meer vetten in zitten ook meer kilocalorieën bevatten. Als je dagdoel dan niet zo hoog is omdat je probeert af te vallen, ga je dus leren om keuzes te maken tussen bepaalde producten en voedingsmiddelen. Maar je hebt nog steeds een x aantal vetten nodig, en door middel van een app kun je precies in de gaten houden of je wel voldoende binnen krijgt – ook wat betreft je vitamines! 

Verschillende apps

Er zijn verschillende apps waar je mee zou kunnen werken. Mijn voorkeur gaat uit naar MyFitnessPal of de eetmeter van het Voedingscentrum. 

MyFitnessPal is een app waarbij je per maaltijd de producten kan invoeren. De app berekent dan de kilocalorieën en macronutriënten van die maaltijd en berekent hoeveel je dan nog zou kunnen eten tot je jouw dagdoel behaald hebt. Bijna alle producten van de bekende(re) merken staan geregistreerd in de app. Indien je niet zo goed bent met de zoekfunctie kun je ook de barcodes scannen van de producten die je gebruikt. Op die manier weet je zeker dat je de juiste producten invoert en ook de juiste gegevens weer terug krijgt. 

De eetmeter van het Voedingscentrum heeft pas geleden een transformatie doorstaan. Van een eetmeter met alleen de basisproducten (dus geen aparte merken) naar een app waarbij je ook de barcode kan scannen van de producten die je gebruikt. Daarnaast kun je nu ook aangeven of je de voedingsmiddelen gewogen hebt voor het koken of juist erna – daar kan nogal wat verschil in zitten namelijk! 

Tips

Probeer altijd eerst gewoon je voeding stapje voor stapje op orde te krijgen voor je aan de slag gaat met apps en schema’s en rare diëten. Maar mocht je het toch willen proberen geef ik je alvast wat tips.

  1. Kies een app die bij jou past en gebruiksvriendelijk is
  2. Begin met het tracken van je voeding zoals het op dat moment is, dit geeft de meeste inzicht in je huidige eetgewoontes
  3. Zorg dat je de standaard maten een beetje kent. Hoeveel ml is een glas, of een beker? Wat is 1 opscheplepel aan groente? Dat maakt het invullen al een stuk makkelijker. 
  4. Voer ook je drinken in. Koffie met suiker telt gewoon mee! Ook sommige zoetstoffen bevatten kilocalorieën. Water invoeren geeft overigens een goed inzicht of je wel voldoende drinkt.
  5. Vergeet ook zeker niet de boter op je brood of de olie in de pan mee te rekenen bij je maaltijden.
  6. Voer alles in, ook de maaltijden waarvan je stiekem niet wilt weten hoeveel kilocalorieën het is geweest. 
  7. Zorg ervoor dat het geen obsessie wordt; het leven moet ook gewoon een beetje leuk blijven!