Je bent lid geworden van een sportschool. Top! Maar wat nu? Die grote zaal met al die ingewikkelde apparaten komt op je af als een doolhof en dan hebben we het nog niet eens over de losse gewichten gehad.

Beginnen met fitness kan wat spannend en onwennig zijn. Er valt tenslotte veel onzin te lezen op internet en de fitgirls van Instagram geven geen goed idee wat je kan gaan doen in de sportschool; je bent hier immers nog lang niet aan toe. 

De meeste sportscholen hebben tegenwoordig wel een welkomstprogramma; een inleiding in de wereld van de fitness met een instructeur. Maar uiteindelijk zul je toch echt die stap moeten gaan zetten om aan de slag te gaan. Hierbij wat handvaten om bekend te worden in dit doolhof. 

Stel een doel voor jezelf 

Ja, je zal vast een reden hebben gehad om lid te worden van een sportschool, maar wat zit daar nou eigenlijk achter? Wil je een tijdelijke oplossing of een levensverandering maken? Dit zijn belangrijke punten om over na te denken. Vraag jezelf eens af wat de reden is voor je lidmaatschap en vraag jezelf vervolgens af waarom. 

Afvallen > waarom? > om mij beter te voelen in mijn lichaam > waarom? > om mij beter te voelen in mijn leven >… je snapt waar ik heen wil.

Schrijf dit op. Op dagen met wat minder motivatie kun je hier naar terug kijken. 

Vervolgens ga je kijken naar wat hiervoor zal moeten doen. Cardio of juist krachttraining? Een combinatie is altijd goed om te kijken wat je wel of juist niet leuk vindt. 

Bepaal hoe veel tijd je eraan wilt besteden

Nu je weet wat je wilt bereiken is het belangrijk om ook te beslissen hoe veel tijd je hier aan wilt besteden. Hoe vaak in de week wil je gaan sporten en hoe lang per keer. Plan deze momenten ook in je agenda, zodat er geen andere dingen tussen kunnen komen. 

Tip: bouw het op, begin met twee keer per week een uurtje, dat is voldoende! 

Begin rustig

Indien je echt nieuw bent in de sportschool is het belangrijk rustig aan te beginnen. ‘No pain, no gain’ is een leuke uitspraak maar niet helemaal waar. Als je na die eerste keer sporten 4 dagen niet kan bewegen van de spierpijn, zul je niet erg gemotiveerd zijn om nog een keer te gaan sporten. Bouw het voor jezelf op en vraag niet te veel van je lichaam de eerste keer. 

En nu aan de slag

Maar wat ga je nou eigenlijk doen? Neem de tijd om de oefeningen te leren kennen. Apparaten zijn voor in het begin een veilige keuze om je lichaam te laten wennen aan de bewegingen. Alle apparaten hebben een uitleg geprint op de kappen, hier kun je zien voor welke spiergroep de oefening is, hoe je het apparaat kan instellen en hoe je moet bewegen. Kijk hier dus goed naar voor je gaat beginnen. Kom je hier niet helemaal uit? Vraag het aan de instructeur, die wil vast wel even helpen. 

En die losse gewichten dan?

Voor je lichaam daar aan toe is zul je eerst een tijdje aan de basis moeten werken. Pas als je spieren gewend zijn aan de belasting van de trainingen en de motorische vaardigheden zijn verbeterd kun je de stap gaan maken naar de losse oefeningen (en gewichten). Zorg als je die stap gaat maken dat je hier ook voldoende kennis voor hebt of kunt inwinnen en niet zomaar iets gaat doen. 

Ohja… ik had een doel!

Is dat doel al in zicht? Hoe ga je dat meten? Zorg dat je punten hebt voor jezelf om te evalueren. Als je 20kg wilt afvallen kun je dit opbreken in tien keer 2kg afvallen. Kleinere stapjes en kleinere doelen motiveren je om door te blijven gaan. Je kan een foto maken aan het begin en na een maand kijken of er al verschil is. Wat betreft je conditie kun je ook verschillende dingen kiezen om te evalueren. De trap oplopen zonder te hijgen, in een hogere versnelling kunnen fietsen, langer of sneller kunnen hardlopen. Allemaal dingen die direct meetbaar zijn voor jezelf. Blijf dit dus regelmatig evalueren om gefocust te blijven op je doel!

Wees niet bang om hulp te vragen

Iedereen was ooit een beginner en iedereen heeft het moeten leren. Socializen is niet iets waarvoor je lid wordt van een sportschool maar zeker wel een waardevol onderdeel. Gebruik dit! Maak een praatje met de mensen die al de oefeningen doen die jij zou willen leren. Vraag om hulp indien je ergens niet uit komt. Maak contact! Wie weet leer je wat leuke mensen kennen waar je vaker mee kan trainen. 

Heb plezier!

Houdt het leuk voor jezelf. Merk je dat je echt een hekel hebt aan krachttraining? Forceer jezelf niet om dit eindeloos te blijven doen maar zoek naar een (andere) manier die beter bij jou past. Een oefening kan nog zo goed zijn voor je lichaam maar als jij het verschrikkelijk vindt om te doen, zoek dan naar een andere oefening die dezelfde spiergroep belast en doe gewoon die! Maak er een feestje van en je zult merken dat je veel makkelijker naar de sportschool blijft gaan.